• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 20 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Çanakkale 16 °C

CHP'li Güler, TTIP görüşmelerini sordu.

CHP'li Güler, TTIP görüşmelerini sordu.
İzmir Milletvekili Güler ABD ve AB arasında, Transatlantic Trade and Investment Partnership, kısa adıyla TTIP görüşmelerini yazılı soru önergesi ile Ekonomi Bakanı’na sordu!
CHP’Lİ GÜLER: “HÜKÜMET ‘TTIP'E BİZİ DE ALIN’ DİYE NASIL ÇALIŞABİLİYOR?”
 
İzmir Milletvekili Güler ABD ve AB arasında, Transatlantic Trade and Investment Partnership, kısa adıyla TTIP görüşmelerini yazılı soru önergesi ile Ekonomi Bakanı’na sordu!
 
İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye yönelttiği soru önergesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “ABD ve AB arasında, Transatlantic Trade and Investment Partnership, kısa adıyla TTIP görüşmeleri sürmektedir.  ABD ile Avrupa, Temmuz 2013'te aralarında serbest ticaret ve yatırım anlaşması için görüşmelere başladı. Atlantik Okyanusu’nun iki yakası bir araya gelip karşılıklı serbestleşince, dünyanın geri kalanına canları istediği gibi kurallar, standartlar dayatacak güce erişecekler. Ama bu anlaşmada Avrupa çok şanslı değil. Nitekim Avrupa'da çok sayıda protesto gösteri oluyor. Çiftçi traktörleri Bürksel'i, Berlin'i basıyor. Avrupa'da halk, görüşmelerin gizli yapılmasına karşı çıkıyor. Bilgi edinme haklarının ortadan kaldırıldığını söylüyor. Bu anlaşma olursa, Avrupa'da iş kayıpları olacağını, tarımda ve küçük işletmelerde çöküş olacağını, kamu hizmetlerinin özelleştirileceğini, bunları kabul etmeyeceklerini haykırıyorlar” dedi. 
 
Amerikan malları Türkiye’ye gümrüksüz giriş yapabilecek!
TTIP’in Türkiye için vahim bir durum olduğunu dile getiren CHP’li Güler sözlerini şöyle sürdürdü: ”Gümrük Birliği nedeniyle de, AB-ABD anlaşır ve TTIP imzalanırsa, Amerikan malları Türkiye'ye gümrüksüz giriş yapabilecek. Hükümet kamuoyunu bilgilendirmekten uzak duruyor. Oysa Ekonomi Bakanı, TTIP rejiminin yalnızca ticari değil aynı zamanda siyasi entegrasyon olduğunu açıkladı. Eğer öyleyse, bu yalnız ticari değil, aynı zamanda siyasi bütünleşme projesi ise, Hükümet halka hiçbir bilgi vermeden, konuyu TBMM'de görüşmeye açmadan, tutum ulusal olarak açıklığa kavuşturulmadan, "TTIP'e bizi de alın" diye nasıl çalışabiliyor?”
 
İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Meclis Başkanlığına sunduğu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanıtlamasını istediği sorular:
(1) TTIP görüşmeleri süreciyle ilgili olarak ülkemizde yapılan çalışmalar nelerdir? Yürütülen teknik ve siyasi ortak çalışmalar nelerdir? 
(2) Türkiye TTIP’e katıldığı takdirde, bunun ülke ekonomisi üzerinde yaratacağı olumlu ve olumsuz etkiler analize tabi tutulmuş mudur? Etki analizi kamuoyu bilgisine açılacak mıdır? 
(3) TTIP gerçekleşir ve Türkiye TTIP’e dahil olmazsa Amerikan mallarının Türkiye’ye gümrüksüz gireceği, bu pazarlarda Türk mallarına yüzde 40 vergi uygulanacağı doğru mudur? Bu sonuç nereden kaynaklanmaktadır?
(4) TTIP süreci, Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği Anlaşması’nın kurallarını ve sonuçlarını değiştirme etkisine sahip midir? 
(5) TTIP süreciyle ilgili olarak, Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği Anlaşması’nda herhangi bir değişiklik yapılması düşünülmekte midir? 
(6) Türkiye – ABD arasında herhangi bir Serbest Ticaret Anlaşması yapılması düşünülmekte midir? Böyle bir girişim var mıdır? 
(7) TTIP, ABD-AB tarafından dünya ticaretini etkileyecek yeni kurallar getirilmesi anlamına gelmektedir. Bu durumda mal-hizmet standartlarının bu merkezce belirlenmesi ve vergi kurallarının tek taraflı olarak değiştirilmesi beklenmektedir. Söz konusu gelişmeye ilişkin olarak ne tür önlemler alınması düşünülmektedir? 
(8) AB yurttaşları, TTIP görüşmelerinin “hukukun üstünlüğü”, “adalet”, “haksız rekabet”, “iş kayıpları”, “büyük iş gruplarının doğrudan etkisi”, “sürecin gizli yürütülmesi”, “kamu hizmetlerinde geri dönülmez serbestleştirme ve özelleştirme” gibi sonuçlar yaratacağı gerekçesiyle durdurulması için çeşitli ve sürekli protesto gösterileri yapmaktadır. Bu gerçek göz önünde bulundurularak, Türkiye’nin bu özelliklere sahip bir anlaşma çerçevesinden karlı çıkacağına ilişkin göstergeler nelerdir? 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894