• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 27 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Büyük Ödül Yaşar Kemal'in

Büyük Ödül Yaşar Kemal'in
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / 'Dikili Barış ve Nazım Hikmet Günleri'nde, Dikili Belediyesi, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile birlikte kurumsallaştırılan "Dikili Nazım Hikmet Barış Ödülü"nün ilki usta edebiyatçı ve barış adamı Yaşar Kemal'e ve

"DİKİLİ NAZIM HİKMET BARIŞ ÖDÜLÜ" YAŞAR KEMAL'İN OLDU
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / 'Dikili Barış ve Nazım Hikmet Günleri'nde, Dikili Belediyesi, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile birlikte kurumsallaştırılan  "Dikili Nazım Hikmet Barış Ödülü"nün ilki usta edebiyatçı ve barış adamı Yaşar Kemal'e verildi.
Dikili Barış ve Nazım Hikmet Günleri kapsamında, Dikili Belediyesi'nce yaptırılan Nazım Hikmet Parkı ve Türkiye'nin en büyük Nazım Hikmet Büstü, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde “barış”a adanarak açıldı. Etkinlik kapsamında, Dikili Nazım Hikmet Barış Ödülü usta edebiyatçı Yaşar Kemal'e verildi. Kemal'in rahatsızlığından dolayı katılamadığı törende, ödülü Yapı Kredi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çabas aldı.
Nazım Hikmet Büstü'nün açılışında yapılan ödül töreninde konuşan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven; "Bu yıl Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile birlikte kurumsallaştıracağımız 'Nazım Hikmet Barış Ödülü'nü Ülkemizin değerli edebiyatçısı ve barış adamı Yaşar Kemal'e veriyoruz. Yaşar Kemal bir emek insanıdır. Romanlarında ezilenlerin ezenlere karşı savaşını anlatır. Ürettiği eserler ve barışçı bir kültür insanı olması nedeniyle birçok ödül almıştır. Ülkemizde yaşanan kardeş kavgasının sona erdirilmesi için çaba göstermiş, emek vermiştir. Bu nedenlerle ilkini verdiğimiz 'Dikili Nazım Hikmet Barış Ödülü'nü O'na veriyoruz. Kendisi rahatsızlığından dolayı katılamadığı için ödülünü iletmek üzere YKY Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çabaş'a veriyoruz" dedi. Büstün açılışında Nazım Hikmet'in mücadele arkadaşları Vedat Türkali, Şahap Bakırsan, İbrahim Balaban, Rasih Nuri İleri, Fevzi Kavuk, Cemal Kıral, Mustafa Fahri Oktay'dan gönderilen mesajlar okundu.
Yaşar Kemal'den teşekkür
YKY Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çabaş ise yaptığı konuşmada, -büyük usta adına ona iletmek üzere bu ödülü taşımaktan onur duyuyorum- diyerek Yaşar Kemal'in katılamadığından dolayı gönderdiği teşekkür mektubunu okudu. Kemal gönderdiği mektupta; "Nazım Hikmet barış ödülünü almak benim için büyük bir onurdur... Dünyanın da ülkemizin de barışa susadığı bugünlerde Akdeniz kültürünün süregeldiği Dikili'de, Nazım Hikmet Parkı'nda hepinize selam ve teşekkür ederim... Türkiyemiz onun değerini hiç anlamadı... Bütün büyük sanatçılar gibi Nazım Hikmet de bize kimin yanında olacağımızı göstermiştir. ölümün yanında değil, barışın, kardeşliğin, yaşama sevincinin yanında, karanlığın değil, aydınlığın yanında, düşmanlığın değil, sevginin yanında. Ve Nazım Hikmet her zaman halkların yanında olmuştur. Nazım Hikmetler oldukça insanlıkta olacaktır. Dikili'ye tekrar teşekkür ediyorum" dedi.
Nazım Hikmet, Dikili'de çınar ağacının gölgesinde yaşayacak
Yeni yapılan Ülkede ki en büyük Nazım Hikmet parkındaki Türkiye'nin en büyük Nazım Hikmet büstünün açılışı Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP İzmir Milletvekilleri Birgül Ayman Güler, Mustafa Moroğlu, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, 19. dönem İstanbul Milletvekili Ercan Karakaş, 18.dönem Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, 22.dönem Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, Nazım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, Nazım Hikmet Vakfı Başkanvekilleri Tarık Akan, Kıymet Coşkun, sanatçılar ve yurttaşların katılımıyla yapıldı. Parkın ve büstün açılışı minik bale öğrencileri tarafından gerçekleştirilirken, etkinliklere Yunanistan'dan katılan Sol Koalisyon Partisi Dış İşleri Sorumlusu Panos Trigazıs’in getirdiği zeytin ağacı parka dikildi. Açılışta Nazım Hikmet büstünün heykeltıraşı Sercan Aliağaoğlu’da hazır bulundu. Büstün açılışında yapılan konuşmalarda Nazım Hikmet’in tüm insanların kardeşçe yaşamasına dair görüşleri ve mücadelesinin yanı sıra kalıcı barışa olan özlem ön plana çıktı. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ise; "Dikili Barış ve Nazım Hikmet Günleri'nde savaşa karşı barış diye haykırıyoruz. Bu haykırışta, Nazım Hikmet Parkı ve Büstü'nü de açıyoruz. Nazım, savaşsız bir dünyanın savunucusudur. Ülkesinde ona bir avuç mezar toprağı bile çok görülmüştür. 'Amerika'nın yarı sömürgesiyiz' dediği için vatan hainliğiyle suçlanmıştır. Nazıma layık olabilmenin yolu barışı haykırmaktan geçiyor. Dünyada, sınırlarımızda barış için çaba göstermekten geçiyor. Adını parkımızda yaşatacağız” dedi.
Binlerce Dikililinin katıldığı Türkiye'nin en büyük Nazım Hikmet Büstü açılış törenine kurumsal olarak KESK, TMMOB, CHP, HDK, TKP, ÖDP, Eğitim-Sen’de katıldılar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894