• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 17 °C
  • Balıkesir 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Borcu Olan Esnaf ve Sanatkarlara Müjde

Borcu Olan Esnaf ve Sanatkarlara Müjde
Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, yaptığı yazılı açıklama ile 6736 sayılı Yapılandırma Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini belirtti.

BAŞKAN EKREN, YAPILANDIRMA KANUNU HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, yaptığı yazılı açıklama ile 6736 sayılı Yapılandırma Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini belirtti.

Esnaf ve sanatkârların kamuya olan borçlarını yeniden yapılandıran 6735 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un 19 Ağustos 2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade eden Ekren, “ Söz konusu kanunda, borç yapılandırılmasının yanında geçmiş dönemler için matrah artırımı, yurt dışı ve yurt için varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, işletmelerde stok, kasa ve alacaklar hesaplarının düzeltilmesi konusundaki düzenlemeler yer almaktadır. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre; 30 Haziran 2016 tarihine (bu tarihte dahil)  kadar; esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara olan aidat borçları asıllarının ödenmemiş kısmının 1.taksiti 30 Kasım 2016 tarihine kadar, kalanı aylık dönemler halinde ve azami toplam 6 eşit taksitte ödenmesi halinde, bu aidatlara uygulanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmiştir. Esnaf ve Sanatkarlarımızın aidat borçları için yapılandırma kanunundan yararlanabilmesi için 31 Ekim 2016 tarihine kadar odamıza başvurması zorunludur.   Diğer taraftan basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarların yanlarında çalışmakta olup daha önce vergi karnesi almamış olanlar, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunup 2016 yılı vergisini hesaplatmaları şartıyla geçmiş dönemlerin vergi ve cezaları aranamayacak, bu kişilerin işe başlama tarihleri bu kanuna göre yaptıkları müracaat tarihi olarak kabul edilecektir. Esnaf ve sanatkârlarımız için getirilen bir başka vergi avantajı da matrah artırımıdır. Esnafımız, 2011 ve 2015 yılları arasında beyan ettikleri gelir vergisi muhtasar ve KDV matrahlarını, yıllar itibariyle yüzde 15-35 oranlarında artırmaları halinde matrah artırımı yapılan yıllarda vergi incelemesi yapılamayacak, diğer vergiler nedeniyle inceleme yapılsa dahi matrahı artırılan vergilerle ilgili olarak sonrada vergi veya vergi cezası kesilmeyecektir. Esnaf ve Sanatkarların kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırılması açısından Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Belediyeler Kanun kapsamında alacaklarını tahsil eden diğer kamu kurumlarıdır. 30 Haziran 2016 tarihinden (bu tarih dahil) önce verilmesi gereken beyannameler, bu tarihten önce tahakkuk eden vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları, gümrük vergileri ile bu vergilerden doğan idari para cezaları, SGK primleri, genel sağlık sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primleri, trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri ve HGS ücretleri ve bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme cezası ve zamları, 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılmış olmakla birlikte, zamanında ödeme yapılmaması nedeniyle yapılandırılması bozulmuş alacaklar kanun kapsamında bulunmaktadır” dedi.

36 AYA VARAN VADE SEÇENEKLERİ
Yaptığı açıklamada, yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmayacağını belirten Ekren, şu bilgileri verdi: “Ancak bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve gecikme zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir. Bunun yerine, enflasyon (yurtiçi ÜFE) oranında daha düşük bir güncelleme faizi hesaplanacak, yapılandırılan borç toplamı peşin veya iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte, toplam 36 aya varan vade ile ödenebilecektir. 
Yapılandırılan borcun tamamının, kanunda belirtilen süre ve şartlarda peşin ödenmesi halinde, hesaplanan güncelleme faizinin yarısı silinecektir.
Bir vergi alacağına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı, bir alacağa bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarının ise yarısı silinecektir. Dava aşamasında olan veya dava açma süresi dolmamış olan vergiler, bunların yargıda hangi aşamada olduğuna bağlı olarak yapılandırmadan yararlandırılacaktır. Bunun için açılmamış olan davalarda vazgeçmek, açılmamış davalar içinse dava açmamak şartı aranmaktadır. İnceleme aşamasında olan dosyalar için yapılandırma kanununa başvuru süresi dolsa dahi, inceleme tamamlanıp ihbarname tebliğ edildikten itibaren 30 gün içinde başvuruda bulunmak şartıyla yapılandırma kanunundan yararlanılabilecektir. İnceleme sonrası hesaplanacak vergilerin yarısı ile yüzde 25’inin ödenmesi şartıyla vergi cezalarının kalan kısmı ile gecikme faizleri silinecek. Verginin yarısı ve cezalarını yüzde 25’i için Yi-ÜFE oranında güncelleme faizi hesaplanacak. Bulunan tutar 2’şer aylık dönemlerde 6 taksitte ödenebilecek. Yapılandırma kanunu ile getirilen bir başka avantaj da kamuoyunda kasa ve stok affı olarak bilinen uygulamadır. İşletmede fiilen bulunduğu halde herhangi bir nedenle kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar ile muhasebe kayıtlarında yer aldığı halde herhangi bir nedenle fiilen işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar, kanunda belirtilen usul ve çerçevesinde en geç 30 Kasım 2016 tarihine kadar muhasebe kayıtlarında düzeltilebilecek. Bu düzenlemenin uygulaması ile ilgili olarak Maliye Bakanlığınca çıkarılacak tebliğ sonrasında ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. Diğer taraftan yurt içi veya yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları 02 Ocak 2017 tarihine kadar işletme kayıtlarına dahil edilebilecektir. Bu varlıklarla ilgili olarak hiçbir suretle vergi incelemesi ve tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılamayacaktır. Yeniden yapılandırılan borçlardan vergi borçlarının ilk taksiti 30 Kasım 2016, SGK borçlarının ilk taksiti ise 02 Ocak 2017 tarihine kadar ödenebilecektir. Taksit ödemeleri kredi kartı ile yapılabilecektir. İlk 2 taksitin tamamen ödenmesi şartıyla bir takvim yılında 2’den fazla taksit süresinde ödenmezse yapılandırma iptal edilecektir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894