• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İzmir 15 °C
  • Manisa 12 °C
  • Balıkesir 10 °C
  • Çanakkale 13 °C

Bitkisel atık yağlar toplanıyor

Bitkisel atık yağlar toplanıyor
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ/ ŞENOL GÖK / Bergama Belediyesi, Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Derneği İktisadi İşletmesi(ALBİYOBİR) ve Zübeyde Hanım Ortaokulu tarafından ortaklaşa yürütülen “Bitkisel Yağları Topluyorum, Çevremi

Bergama'da Bitkisel atık yağlar toplanıyor

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ/ ŞENOL GÖK / Bergama Belediyesi, Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Derneği İktisadi İşletmesi(ALBİYOBİR) ve Zübeyde Hanım Ortaokulu tarafından ortaklaşa yürütülen “Bitkisel Yağları Topluyorum, Çevremi Koruyorum” projesi kapsamında atık yağlarla ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.

Kent içerisinde bulunan bitkisel atık yağları kaynağından toplamak üzere yaşama geçirilen proje 4 ay sürecek. Öğrencileri bitkisel atık yağların çevreye ve sağlığa zararları hakkında bilgilendirmek amacıyla Zübeyde Hanım Ortaokulu’na toplama kumbarası yerleştirildi. Projede ekibinde Bergama Belediyesi personeli, Zübeyde Hanım Ortaokulu öğretmenleri ve okulun 30 öğrencisi yer alıyor.

Öğretmen ve öğrenciler pet şişelerde biriktirecekleri bitkisel atık yağları pilot okul olarak seçilen Zübeyde Hanım Ortaokulu’na yerleştirilen kumbarada toplayacak. Proje kapsamında okulun çevresindeki yağ üreticilerine ve hanelere bilgilendirici el broşürleri dağıtılacak, konuyla ilgili olarak yerel gazetelere, radyolara projenin tanıtımını amaçlayan yayınlar verilecek. 4 ay sonunda okulda en çok atık yağ toplayan 3 öğrenci ödüllendirilecek.  Pilot bölgede başlayan projenin ileriki dönemlerde artarak tüm Bergama’yı kapsaması planlanıyor.

Bitkisel yağ atıkları toplanıp biyodizel olarak geri kazandırılacak

Çevreye zarar verecek şekilde doğaya salınan bitkisel atık yağların yönetimi konusunda bilgilerin verildiği toplantıda konuşan ALBİYOBİR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Afacan, topluma sürdürülebilir çevre ve bilinçli tüketim anlayışını yerleştirmenin önemli olduğunu söyledi.

Lavabodan dökülen 1 litre bitkisel atık yağın, 1 milyon litre suyu kirlettiğini, yer altı sularına sızarak doğal yaşamı tehdit ettiğini ifade eden Afacan, bu atıkların biyodizele dönüştürülmesiyle çevreyi korumanın mümkün olacağını belirtti.

Afacan, kaynağından toplanarak geri dönüşümü sağlanacak atık yağların ekonomiye kazandırılacağını dile getirdi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç konuyla ilgili olarak; “ Bitkisel atık yağların bilinçsizce çevreye bırakılması, doğa için doğrudan ya da dolaylı bir şekilde sıkıntı ve sorunlara yol açıyor. Biz ise, bu projeyle birlikte hem çevre bilincini Bergamalılara yerleştirmeyi, hem de bitkisel atık yağların doğru yollarla çevreye kazandırılmasını sağlamış olacağız” diye konuştu. 

Bitkisel atık yağların çevre ile uyumlu yönetiminin sağlanması ile insan ve çevre sağlığının da korunmuş olacağına vurgu yapan Başkan Gönenç, gelecek nesillere aldığımızdan daha temiz bir çevre bırakmanın herkesin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894