• BIST 9645.02
  • Altın 2412.895
  • Dolar 32.5807
  • Euro 34.7809
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 20 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Çanakkale 16 °C

Bergama'da Zeytin İsyanı

Bergama'da Zeytin İsyanı
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ/ Tahsin TUNA/Bergama Ege zeytinciliğinde Bergama’nın önemli bir yeri olduğunu ifade eden zeytin işletmecisi işadamı Mehmet Rendeci, Osmanlı döneminde padişahların sofralarında kullandıkları Zeytin yağının

İşadamının Zeytin İsyanı “ Bergama Zeytini Gemlik ve Akhisar Diye Satılmasın”

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ/ Tahsin TUNA/Bergama

Ege zeytinciliğinde Bergama’nın önemli bir yeri olduğunu ifade eden zeytin işletmecisi işadamı Mehmet Rendeci, Osmanlı döneminde padişahların sofralarında kullandıkları Zeytin yağının Gemlik ve Akhisar’ın kendi zeytini diye pazarlanmasını eleştirerek bunu haksızlık olarak değerlendirdi.

Bergama Apan Çeşme mevkiinde yağ ve zeytin işleme tesisi kuran iş adamı Mehmet Rendeci, zeytin zeytinyağı üretiminde Bergama’nın önemli bir yeri olduğuna işaret ederek son birkaç yılda mevcut zeytinciliğe ilave olarak 4 buçuk milyon zeytin dikimi gerçekleştirdiğini dolayısıyla tütün dikimi yapılan kırsal arazilerin yerini zeytine bıraktığını ve ilçede zeytinciliğin büyük gelişme sağladığını söyledi.

Üretici bilinçlendirilmiyor

İşadamı Mehmet rendeci zeytin ve zeytinin yetiştirilmesinde ve ürünün toplanmasından yağın elde edilip pazarlanmasına kadar geçen süreç içerisinde çiftçilerin ilçe tarım müdürlüğü tarafından bilinçlendirilmediğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bölgede zeytincilik gerçek anlamda alternatif bir tarım haline geldi. Fakat yağın kilosu bu bölgede halen geçen yıl olduğu gibi kilosu 5-6 liradan satılmakta. Üreticimiz pazarlamada da bilinçsiz. Zeytin toplama işlemi bölgede kasım sonları ve aralık ayı başında yapılıyor. Oysa bu tarih zeytin toplanması için çok erken hem yağ veriminde hem de işçilik anlamında üreticiye eksi yazmaktadır. Zeytin dalında kararmadan yemyeşil toplanıyor.  Bu istenilen verimi vermiyor. Diğer bir yandan ilçesine zeytinyağı borsası kuran Akhisar ve gemlikten gelen bazı tüccarlar Bergama’da zeytin ve zeytinyağı alımı için ofis kuruyorlar. Bergama zeytinin alıp Akhisar ve Gemlik zeytini diye pazara sunuyorlar. Buda Bergamalı üreticiye yapılan en büyük saygısızlıktır. Bergama’nın kaderi bu olmamalıdır. Zira Osmanlı döneminde Bergama zeytininden elde edilmiş yağ, padişah sofralarında kullanılmış, önemli bir yağdır. Bizim kaderimiz bu olmamalı” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894