• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • İzmir 18 °C
  • Manisa 18 °C
  • Balıkesir 13 °C
  • Çanakkale 14 °C

Bergama Yörüklerle Şenlendi

Bergama Yörüklerle Şenlendi
İzmir'in Bergama ilçesinde Kuzey Ege Bergama Yörükleri Geleneksel Atçılık Cirit Cop Oyunları Derneği ve Bergama Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri...

İzmir'in Bergama ilçesinde Kuzey Ege Bergama Yörükleri Geleneksel Atçılık Cirit Cop Oyunları Derneği ve Bergama Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından düzenlenen Bergama Yörük Festivali, renkli görüntülere sahne oldu.

İzmir'in Bergama ilçesinde Kuzey Ege Bergama Yörükleri Geleneksel Atçılık Cirit Cop Oyunları Derneği ve Bergama Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği, düzenlediği etkinlikler ile baharı karşıladı. Bergama Topçu Kışlası mevkiinde başlayan etkinliğin ilk gününde Bergama Börü Okçuluk Kulübü sporcularının müsabakaları, geleneksel cirit cop oyunları, Bergama'ya özgü kılıç kalkan ekibinin gösterileri, halk dansları ekibinin gösterileri yer aldı. Bergama Börü Okçuluk Kulübü sporcularının müsabakaları ise büyük alkış aldı.

Etkinliğe katılan Bergama Şehit Üsteğmen Cemil Canan Çiçek Ortaokulu öğrencisi 13 yaşındaki Nisa Nur Göksun, "Okçuluğa çok merak ettiğim için başladım, değişik geliyordu. Gerçekten severek yapıyorum ve bu sporda ilerlemeyi çok istiyorum" diye konuştu. Bergama Şehit Üsteğmen Cemil Canan Çiçek Ortaokulu'nda beden eğitimi öğretmeni olan Levent Korkmaz da, "6 Mart 2017 tarihinde başlayan çalışmalarımız sonucunda Bergama Börü Okçuluk Kulübü olarak faaliyetlerimize başladık. Yaklaşık olarak şu anda 15 öğrencimiz var. Buraya gösteri yapmaya geldik. Bizi izleyen tüm seyirci ve idarecilerimize teşekkür ederiz" diye konuştu. Okçuluk sporcusu 12 yaşındaki İzzet Emir Göldaş ise, "Bergama Mualla Ersezgin Ortaokulu'nda okuyorum. Okçuluk ile bizim okula tanıtıma geldiklerinde tanıştım. Güzel bir spor ve yapmayı seviyorum. Gayet de iyi gidiyor. Her hafta sonu arkadaşlarım ile birlikte çalışıyoruz. İnşallah ileride daha iyi yerlere geliriz" ifadelerini kullandı.

Bergama Kılıç Kalkan Halk Oyunları Ekibinin sergilediği gösteri şenlikte beğeni ile izlendi. Oyuncu Zeki Koparan (63), "Kılıç kalkan ekibine 1973 yılında başladım. O zamandan günümüze bu geleneksel kültürümüzü devam ettirmek üzere arkadaşlarla 2013 yılında tekrar toplandık ve devam ettirmek istiyoruz. 63 yaşındayım, emekliyim. Bütün genç arkadaşlarımızı ekibimize davet ediyorum" dedi. Kılıç kalkan oyunlarının Bergama'ya ait bir kültür olduğunu belirten ekip sorumlusu Hakkı Özlü (64 ), "Altaylar'dan, Orta Asya'dan Bergama'ya yerleşen Karesi Beyliği'nin 1200'lü yılların sonlarından itibaren kılıç kalkan halk oyunları bugün de devam etmektedir. Biz de 1972 yılında Bergama Halk Eğitim Merkezi vasıtasıyla kılıç kalkan oynamaya başladık. 80-85 yıl önce Atatürk Bergama'ya geldiğinde kendisini Bergama Kılıç Kalkan Halk Oyunları Derneği karşılamıştır. Bizler de bu kültürü kurduğumuz dernek ile devam ettirmek istiyoruz. Derneğimize gençlerimizi bekliyoruz" derken, oyuncu Hasan Yarımoğlu da şunları söyledi: "Emekliyim ve 1980-1983 yıllarında rahmetli Ayvaz dedenin talebeleriyiz. Kaybolmaya yüz tutan bu kültürümüzü ayakta tutmak için bu derneğimizi kurduk. Bergamalı gençlerin de bize bu konuda yardımcı olacağını düşünüyoruz. Bu oyunu ve bu kültürü gençlere aktarmak en büyük amacımız."

Bergama Yörük Şenliği, Kuzey Ege Bergama Yörükleri Geleneksel Atçılık Cirit Cop Oyunları Derneği'nin düzenlediği atçılık ve cirit cop oyunlarının ardından Bergama Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Dansları Ekibinin gösterilerinin ardından Bergama Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneğinin düzenlediği deve güreşleri ile sona erdi.

Bergama Yörüklerle Şenlendi

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894