• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 21 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Çanakkale 19 °C

Bergama Unesco Adayı

Bergama Unesco Adayı
Bergama Tahsin TUNA www.bakircay.com Tarihi ve kültürel zenginliği ile bir dünya markası olarak kabul edilen Bergama’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası aday adaylığı için yol haritası çizilmeye başlandı.

BERGAMA UNESCO ADAYLIĞI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI…

 

BERGAMA / TAHSİN TUNA www.bakircay.com

 

Tarihi ve kültürel zenginliği ile bir dünya markası olarak kabul edilen Bergama"nın UNESCO Dünya Kültür Mirası aday adaylığı için yol haritası çizilmeye başlandı.

            UNESCO"nun Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alabilmek için neler yapılması gerektiğini araştırmaya başlayan Bergama, bu yolda önemli bir adım attı. Bergama Belediyesi tarafından düzenlenen “Bergama Kültürel Miras Paneli"nde bu konu tüm yönleri ile dile getirildi.

            Belediye Meclis ve Toplantı Salonu"nda düzenlenen panele konuşmacı olarak TMMOB Mimarlar Odası eski Başkanı Gazeteci – Yazar Oktay Ekinci, "UNESCO Dünya Mirasları ve Türkiye" kitabının yazarı Atila Ege, tarihi ve kültürel alanlar üzerine  bir çok çalışması bulunan, fotoğraflarla Türkiye"yi anlatmaya çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Orhan Terzioğlu ve Panel yöneticisi olarak İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan katıldı. Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama protokol üyeleri, turizmciler ve çok sayıda vatandaşın dinleyici olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Mehmet Gönenç yaptı. Başkan Gönenç, konuşmasında Bergama"nın tarihi ve kültürel geçmişine dikkat çekerek, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi"nde Bergama"nın da yer alması gerektiği gerçeğinin altını çizdi. Başkan Gönenç, “Bunun gerçekleşmesi için ilk adımları atıyoruz. Bu yolda çok çalışmamız gerekiyor. Bunu başarmak için bizlerin ve bu kentte yaşayan herkesin çok çalışması bu oluşumu omuzlaması ve sorumluluk alması gerekiyor. Bugün bu panel, yapılması gereken tüm bu zorlu çalışmaların bir adımı, bir başlangıcı niteliğini taşıyor” dedi. Daha sonra Yüksek Mimar Oktay Ekinci “Tarihi Kentte Kimlik ve Çağdaşlık” konusunu, Araştırmacı Gezgin Atila Ege “UNESCO Listesine Giriş Kriterleri” konusunu,  Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Terzioğlu “Antik Dönemde Sağlık Merkezleri ve Bergama” konusunu dinleyicilere sine-vizyon eşliğinde anlattılar.   

 

OKTAY EKİNCİ “TARİHİ KENTLERDE GELENEKSEL KİMLİK ÖNEMLİ”

            Panelin ilk konuşmasını yapan Yüksek Mimar Oktay Ekinci, Türkiye"de kimliksiz kentler oluşturulduğuna dikkat çekti. Ekinci, “İmar planlarıyla, şehirlerimizde planlı yapılaşma adına yan yana beton bloklardan oluşan konutlar inşa edilerek, planlı cinayetler yapıldı. İnşa edildiği yörenin hiçbir özelliğini taşımayan yapılarla ülkemizde kimliksiz kentler oluşturuldu” dedi. Çağdaş mimarlığın kimliksiz kentler oluşturmak olmadığına işaret eden Ekinci, “Çağdaşlık bizden önce yaşayanları, bize miras bırakanları reddetmek değildir. Çağdaşlık adına eğer modern binalar yapıyoruz diye yan yana hiçbir özelliği olmayan beton bloklardan binalar inşa edersek planlı bir şekilde kimliksiz kentler oluştururuz ”dedi.

 

GEZGİN ATİLLA EGE “BERGAMA UNESCO LİSTESİ"NE GİRMEYİ HER YÖNDEN HAK EDİYOR”

            Panelin ikinci konuşmacısı Yazar – Gezgin Atila Ege, UNESCO Dünya Kültür Mirası"na girmek için ne gibi kriterlerin arandığını açıkladığı konuşmasında, “Bergama kültürel ve tarihi zenginlikleri ile UNESCO"nun listesine girmeyi hak eden tarihi bir kenttir. Bu listeye girmek için aday gösterilen bölgenin, eserin, yaratıcı insan dehasının bir sonucu olması,  kültürel bir gelenek veya yaşayan ya da kayıp bir uygarlığın tek veya en azından istisnai tanıklığını yapması, insanlık tarihinin bir veya birden fazla anlamlı dönemini temsil eden yapı tipinin ya da mimari veya teknolojik peyzaj topluluğunun değerli bir örneğini sunması gerekiyor. Bergama"da bu kriterlere uyan bir çok eser bulunmaktadır. UNESCO listesine giren bir çok bölge de bir turizm patlaması yaşanmaktadır.  Ülkeler için bir Dünya Mirası"na sahip olmak çok önemli. Bu sıfatı hak kazanmış bölgeler, turizmde ciddi bir patlama yakalıyor” dedi..

 

PROF. DR ORHAN TERZİOĞLU; “ASKLEPİON NEDEN BU LİSTEDE YOK”

Panelin son konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Terzioğlu, tarihte ilk defa su ile tedavi yöntemini uygulayan, telkin ve rüya yolu ile tedavi yöntemini uygulayan Dünya"nın ilk sağlık yurtlarından birisi olan Asklepion"un UNESCO listesinde yer alması gerektiğinin altını çizdi. UNESCO listesine girme kriterlerinden bir çoğunu Asklepion"un fazlasıyla taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Terzioğlu, “Yunanistan"daki Epidaurus Asklepios Barınağı ile Bergama Asklepion"u kıyasladığımızda, Epidaurus"ta ayakta kalan bir tek eser bile yokken, UNESCO Dünya Miras Listesi"nde yer alıyor. Ama birçok yapısı halen sağlam bir şekilde duran Bergama Asklepion"u bu listede yer almıyor. Bunu sağlamak için Bergama"da yaşayan herkesin çok çalışması gerekiyor” dedi.  

 

İSTANBUL VALİ YARDIMCISI FEYZULLAH ÖZCAN; “ALAN YÖNETİM PLANI ÇOK ÖNEMLİ ”

            Panelin yöneticisi İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, UNESCO listesine girmek için olmazsa olmazların başında; Alan Yönetim Planı geldiğine dikkat çekti. Vali Yardımcısı Özcan, “UNESCO dünya miras listesi aday adaylığı süreci için hazırlık yapan Bergama, bu konuya dikkat etmeli. Çalışmalarına bu noktadan başlamalı” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894