• BIST 9710.55
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İzmir 28 °C
  • Manisa 30 °C
  • Balıkesir 27 °C
  • Çanakkale 20 °C

Bergama Sevdalıları Unesco Günlerinde Buluştu

Bergama Sevdalıları Unesco Günlerinde Buluştu
Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişinin ikinci yıl dönümünde düzenlenen Bergama UNESCO Dünya Mirası Günleri’nde yazar, tarihçi ve araştırmacılar Dünya Mirası Bergama’da buluştu

BERGAMA SEVDALILARI UNESCO GÜNLERİNDE BULUŞTU

Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişinin ikinci yıl dönümünde düzenlenen Bergama UNESCO Dünya Mirası Günleri’nde yazar, tarihçi ve araştırmacılar Dünya Mirası Bergama’da buluştu.  

İzmir’in ilk UNESCO Dünya Mirası Kenti olan Bergama UNESCO’ya girişinin ikinci yılında tarihi ve kültürel zenginliklerini hem Bergamalılara hem de dışarıdan gelen katılımcılara anlatıyor.

Bergama Ticaret Odası Tesisleri Tarihi Tonozda gerçekleştirilen etkinliğin ilk gününde araştırmacı yazar İlhan Pınar yeni kitabı “Seyyahların Gözüyle Tarih İçinde Bergama” isimli kitabını katılımcılara anlattı.

1671-1892 yılları arasında Bergama’ya seyahat eden gezgin ve araştırmacıların notlarından ve onların gözünden Bergama’yı anlatan yazar İlhan Pınar, günümüzde Bergama’nın sahip olduğu değerler ve Bergama’da yaşanan gelişmeler konusunda da bilgiler sundu.

SEYYAHLARIN GÖZÜYLE BERGAMA

Kitabın 30 yılı aşkın Bergama ile ilgili yaptığı araştırmaların bir birikimi olduğunu belirten yazar İlhan Pınar bazı kentlerin kuruldukları tarihten itibaren varlıklarını kesintisiz olarak sürdürdüklerini ve Bergama’nın da bu kentlerin başında yer aldığını ifade etti. Pınar, seyyahların geliş tarihi özellikle 16. Yüzyılın sonu ile 17. Yüzyılın başlarına denk gelmektedir. Adadan karaya doğru, İzmir körfezine uzanan bir yolculuk gerçekleştirmişler ve buradan da Bergama’ya gelmişler. Bugün hepimizin bildiği gibi Evliya Çelebi Seyahatname’sinde ve çok sayıda gezginin notlarında bu eşsiz kent konu edilmiş ve anlatılmıştır” dedi.

ZEUS SUNAĞI BERGAMA İÇİN YAPILMIŞTIR

Etkinliğin bir diğer konuşmacısı ise Bergama Belediye Eski Başkanı ve yazar Sefa Taşkın oldu. Yeni kitabı Luviya’yı tanıtan ve “İ.Ö.2.Binyılda Batı Anadolu, Bergama ve Çevresinin Tarihi" başlıklı bir söyleşi gerçekleştiren Taşkın, Bergama’nın yakın tarihine ilişkinde bilgiler sundu. Taşkın, “Bergama’da tarihi ören yerleri yakın tarihe kadar şimdiki gibi değildi ve büyük bir kısmı toprak altındaydı. Bugün Asklepieon’u gün yüzüne çıkaran Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti müzeciliğidir. Ve araştırmacı yazar Osman Bayatlı hayatını ve servetini bu kente vermiştir.

Tarihi değerlerin ve eserlerin kentler için yapıldığına da değinen Taşkın, “Nasıl ki Brandenburg kapısı Berlin için yapıldıysa, Big Ben Londra için yapıldıysa Zeus Sunağı’da Bergama için yapılmış. Taş yerinde ağır düşüncesi doğrudur. Ve 30 yıl önce Bergamalılar başlatmış oldukları kampanya ile Zeus Sunağı’nı geri istiyorlar ve hiç de haksız sayılmazlar. Bu istek gayet meşrudur. Meşru olmayan bu sunağın kaçırmasıdır” dedi.

BİZİM İÇİN ANLAMLI BİR GÜN

Etkinliğin önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “2014 yılının 22 Haziran Günü Bergama için çok heyecanlı ve anlamlı bir gündü. Yaklaşık üç buçuk yıl süren çalışmaların sonunda Bergama UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Ve Bergama Ticaret Odası, BERKSAV, Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği ve Müze Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü gibi çok sayıda paydaşımız bu sürece katkı koydular. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Ve bugün bizler için anlamlı olan  günde Bergama sevdalısı yazar, tarihçi ve araştırmacılara bizlere verdikleri bilgiler için çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894