• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 18 °C
  • Balıkesir 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Başkanlar Aliağa'da buluştu

Başkanlar Aliağa'da buluştu
ALİAĞA HABER / Büyükşehir sınırları içinde yer alan ilçe belediye başkanları kuzeydeki son metropol ilçe Aliağa’da toplandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı ve Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un ev sahipliği yaptığı gecede b

BELEDİYE BAŞKANLARI ALİAĞA"DA BULUŞTU.

Büyükşehir sınırları içinde yer alan ilçe belediye başkanları kuzeydeki son metropol ilçe Aliağa"da toplandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu"nun da katıldığı ve Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz"un ev sahipliği yaptığı gecede başkanlar Bizim Ev Restoran"da bir araya geldi. Ev sahibi olarak Başkan Oğuz, Başkan Yardımcıları Uğur Eren ve Münir Nurettin Bayrav ile birlikte başkanları karşılarken, davete önce gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yemek öncesi tavla oynadı.

Halkapınar-Aliağa Metro seferleri çok yakında

Yemekten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Yemeğimizin herhangi bir gündem maddesi yoktu. Amaç hep bir arada olmak. Sorunlarımızı konuşuyoruz, sohbet ediyoruz, şakalaşıyoruz. İhtiyacımız da var” dedi.  Aliağa Menderes raylı sistem hakkında sorulan sorulara Başkan Kocaoğlu “Ten çalışmaya başladı. Güneyde hiçbir işimiz kalmadı, kuzeyde de kalmadı. Halkapınar Aliağa arasında sadece tel eksiğimiz var. O geldikten sonra 2 ayımız var. Malzemeyi DDY veriyor işçiliğini biz yapıyoruz. Yarın gelse 2 ay sayacağız. Dün 2 çeker daha geldi. 6 tanesi Ankara"da, Haziran başında gelecek. 8 çekerimiz oluyor, güney hattı için bunlar yeterli. Diğerleri de peyder pey gelecek.” dedi. Kocaoğlu “Kuzey aksının tamamlanması için gelecek telin üzerine 60 gün sonrasına seferlerin başlayacak 80 kilometrelik kent içi banliyö sistemi devreye girmiş olacak. Bu arada birçok altgecit, üst geçit, yaya geçidi yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bu süreçte 49 tane alt, üst geçit yaptık. Çok problemli olan bölgelerde kolaylaştırıcı çözümler üreteceğiz. Ancak tabii ki bu projelerin çocukluk hastalıkları olabilir. Yaşayıp göreceğiz. Zaman içinde bertaraf edeceğiz. Kuzey hattının devreye girmesi için beklediğimiz tel geldikten sonra üzerine 60 gün sayacağız.  Yarın gelirse seferlere 1 Ağustos"ta başlarız.  Zaten 9 Eylül ya da 29 Ekim"de seferlere başlaması için bir, bir buçuk ay deneme seferleri yapılması gerekir ” dedi.

Alsancak İzmir için çok önemli Liman

Alsancak Limanı"nın yaşanan sorunlar nedeniyle Konteynır gemilerinin Nemrut Limanına yönelmesine ilişkin soruya Kocaoğlu “Alsancak Limanı"nı Akdeniz"in en önemli limanı haline getirmeliyiz.“ dedi. Başkan Kocaoğlu  “İzmir Limanı 300 Milyonluk yatırımla 3. nesil gemilere açılmalı. Liman arkası deniz dip derinliği gibi sorunların aşılması için 300 milyona ihtiyacı var.  İzmir Limanı"nın Akdeniz"in bir numaralı limanı haline getirilmesi Ege bölgesinin kalkınması,  İzmir  için çok önemli.  Bekli de İzmir"in en öneli sorunu.” dedi.  Konuyu Ulaştırma Balkanı Binali Yıldırım ile görüştüklerini belirten Başkan Kocaoğlu Bakan Yıldırım"ın da durumun farkında ve kendileri ile aynı fikirde olduğunu belirtti. Kocağolu “Hatta hükümetimiz yapmaz ise kiralama veya otonom gibi bir formülle liman sorunun çözülmesini istiyoruz.  İzmir"in geleceği açısından önemli diye belirttik, onlarda sıcak baktılar. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Beyin görüşü de Ulaştırma bakanlığının yatırım yaparak sorunu çözme yönünde. Bu da sevindirici bir gelişme. Biz İzmir"in kalkınmasından yanayız.”dedi. Aliağa"ya yönelen gemilere bağlı olarak Aratan karayolu trafiğine ilişkin olarak Kocaoğlu “ Buraya liman yapıyorsanız trafik olacak. Burası 1960 yılında ağır sanayi bölgesi olmuş. Dünyanın önemli yatırımları buraya yapılmış. Bunlar olacak üretim olmadan para nerden gelecek?. Bizde de hava kirliliği sorunu var. Çözümler üretiyoruz. Çevreyi kirletmeyen ya da çok az kirleten baca sistemleri var. Filtre sistemleri var onlar kullanılacak. Sanayici üretecek para kazanacak. Ancak çevreyi kirletmeyecek. İkisi birlikte yapılabilirse sürdürülebilir kalkınma olur zaten. Bu konuda en ufak bir taviz vermiyoruz. Ancak mutlaka üretim yapmalı ve doğayı, çevreyi korumamız gerekir. Aliağa"da yaşanan trafik artışına bağlı olarak yol ihtiyacı Karayollarının konusu. İhaleye çıkıldığında kademe kademe yapılacak. Bunlar büyük yatırımlar, ben ne kadar zorluk çekiyorsam hükümette o kadar zorluk çekiyor. Adım adım çözülecektir.” dedi. 

Aliağa ve İzmir"in arıtma sorunu bitiyor

Aliağa arıtmanın Haziran ayı içersinde açılacağını belirten Kocaoğlu Aliağa, Kemalpaşa ve Seferihisar arıtmalarının devreye girmesiyle Haziran ayı sonunda 3 buçuk milyonluk İzmir nüfusunun 150–200 Bin kişisi hariç bütün evsel atıkların toplanıp ileri biyolojik arıtma ile arıtılacağını müjdeledi. Kocaoğlu  “Aliağa arıtmasını Haziran ayında açacağız. Aliağa, Kemalpaşa ve Seferihisar arıtması bittikten sonra,  3 buçuk milyonluk İzmir nüfusunun 150–200 Bin kişisi hariç bütün evsel atıklarını toplayıp ileri biyolojik arıtma ile arıtabilecek duruma geleceğiz.” dedi. 

Aliağa Döküm OSB"ye hayır

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, kurulması düşünülen ve  Aliağalı yurttaşları uzun süredir endişelendiren Döküm OSB"ye karşı olduğunu belirtti. Kocaoğlu gerekçelerini şu şekilde sıraladı; “Biz diyoruz ki yan tarafta bir OSB var. İsteğin araziyi oradan alabilirsin. Yüzde 80, 90"nı da boş zaten. Önce burası bir dolsun. Ondan sonra ihtiyaç varda OSB ya da ihtisas sanayi bölgesi oluşturalım. Onlar diyor ki "arazisi pahalı". Ama yeni açılacak Döküm OSB"de de arazi pahalı olacak. Bu bir kısır döngü. Ucuz, pahalı bir şey diyemem. Ancak şu anda metropol sınırları içinde 18 tane OSB mevcut. Bunlardan Atatürk OSB yüzde 70, diğerleri yüzde 20 civarında dolu. Yani ortalaması İzmir"de ki OSB"lerin yüze 25"i dolu, yüzde 75"i boş. Durum böyle iken tarım toprağını ya da bir kara parçasını gönlünüz böyle istiyor diye OSB"ye çevirmek doğru değildir. Biz bir düstur koyduk Sanayi bölgelerinin yüzde 70"i dolmadan biz sanayi bölgesi planlaması yapmayacağız. Şu anda İzmir"in sanayisi bir, bir buçuk misli büyüse bile bizim planlanmış alanımız var. Şu anda planlamak doğru değil. Bizim belediye başkanlığımız da OSB şemsiyesi altında arsa sahibi olunmaz, ucuz arsa sahibi olmanın mutlaka önüne geçmeliyiz.” dedi.

Başkan Oğuz"dan başkanlara teşekkür

Geceye katılan başkanlara teşekkür eden Başkan Oğuz “ Her ay bir başkanımızın ev sahipliğinde toplanıp, sohbet ediyoruz. Bugün de ev sahipliğini biz yaptık. Güzel bir akşam oldu. Başta Büyükşehir Başkanımız Sayın Kocaoğlu olmak üzere katılan tüm başkan arkadaşlarıma teşekkür ederim” dedi.

Katılan belediye başkanları

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır,  Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce,  Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur,  Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı,  Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm,  Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün,  Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894