• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 21 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Çanakkale 18 °C

Atatürk’ün Aliağa’ya Gelişi

Atatürk’ün Aliağa’ya Gelişi
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ / Aliağalılar Mustafa Kemal Atatürk’ün Aliağa’ya Gelişini Kutladı. 13 Nisan 1934 tarihinde İzmir ve kuzey ege ziyareti kapsamında Aliağa’ya gelen Atatürk’ün ziyaretinin 77.

Atatürk"ün Aliağa"ya Gelişi

ALİAĞALILAR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK"ÜN ALİAĞA"YA GELİŞİNİ KUTLADI

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ / Aliağalılar Mustafa Kemal Atatürk"ün Aliağa"ya Gelişini Kutladı. 13 Nisan 1934 tarihinde İzmir ve kuzey ege ziyareti kapsamında Aliağa"ya gelen Atatürk"ün ziyaretinin 77. yılı  düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi"nin organize ettiği kutlama Atatürk İlköğretim Okulu"nun Fevzi Paşa Caddesinde bulunan arka kapısı önünde düzenlendi. Kutlamaya çok sayıda Aliağalının yanında sivil toplum örgütleri öncüleri, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, Belediye Meclis Üyeleri, Emekli öğretmenler, Aliağa Cumhuriyet Dönemi kitabının yazarı Cevat Yıldırım, Atatürk"ün Aliağa ziyaretine tanıklık eden kişiler, öğretmen ve öğrenciler katıldılar.  Etkinlikte o günü yaşayan tanıklarından, belge ve arşivlerinden topladıkları bilgiyi aktaran Muhasebeci Selim Erkmen, Atatürk"ü karşılayan öğrencilerin ve Aliağalıların isimlerin aktardı. Atatürk"ü karşılayan bugün hayatta olan Aliağalılar o günü duygulu sözler ile anlattı. Yazar Cevat Yıldırım 1934 yılında Atatürk"ün İzmir"den başlayan ve Kuzey Ege'ye kadar olan Ziyaretin kronolojisini anlattı. Atatürk"ün 1934 yılında menemen sınırları içinde bulanan Gediz Nehri"nin Atatürk"ün Sal ile geçtiğini yaşanan zorluğu gözünle gördükten sonra Gediz nehrine bir köprü yapılmasının emrini verdiği söyledi. Kendisinin yazdığı Aliağa Cumhuriyet Dönemi  isimli  kitap için bazı kitap ve gazete arşivlerinden yararlanırken Aliağa Adının geçmediğinin altını çizen Yıldırım, “o zamanlar Atatürk"ün buraya geldiğini ve karşılayanlarının isimlerini belgelerden bularak çıkardık, o zamanlardaki adı Bergama şosesi olan bu günkü Fevzi paşa caddesinden geçen Mustafa Kemal, sahilde dinlendikten sonra geri gelerek  eski binada eğitim gören Atatürk ilköğretim okulu öğrencilerine ve Atatürk"ün gelişini karşılayan Aliağalılara devrimlerden ve yapılan işlerden bahsettiğini bizzat yaşayanlardan derledim.” dedi. 1934 yılında 1435 nüfuslu olduğunu söyleyen Yıldırım, bu bilgi ve belgeleri yazdığı kitabında paylaştığını söyledi. Yıldırım Atatürk"ün İzmir ziyareti kapsamında uğradığı tüm belde ve ilçelerin Atatürk"ün ilçelerine gelişini resmi olarak kutladıklarını, ve gençliğinde okuduğu Bergama"da bu kutlama törenlerinde defalarca katıldığını, aynı uygulamanın da resmi olarak kaymakamlık düzeyinde kutlamaların yapılmasını istedi. Atatürk"ün Aliağa"ya  gelişinin 77.  yıldönümü kutlamaları Ader lokalinde Olaya tanık olan ve yaşayan Aliağalıların sohbetleri ile devam etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894