• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 27 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Aliağa'nın Yeni Kuş Cenneti

Aliağa'nın Yeni Kuş Cenneti
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ/ Aliağa, yeni bir kuş cennetine daha kavuştu. Çaltıdere köyü Kuzey Ege’nin birçok bölgesinde yaratılmaya çalışılan yapay kuş cennetine sahip köylerin başında geliyor.

Aliağa’da yeni doğal kuş cenneti Çaltıdere

ERDAL ÇARBOĞA (ALİAĞA)

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ/ Aliağa, yeni bir kuş cennetine daha kavuştu. Çaltıdere köyü Kuzey Ege’nin birçok bölgesinde yaratılmaya çalışılan yapay kuş cennetine sahip köylerin başında geliyor.  Çaltıdere Kuş Cenneti"nin ana misafirleri flamingoların gelmesi köyde büyük sevinç yarattı.  Köy son günlerde Flamingoların uğrak yeri oldu.   Çaltıdere köyü Muhtarı Selahattin Yıldız “Flamingolar 30 yıldır köyümüze gelirler son yıllarda sayıları daha da çoğalarak konaklamağa geliyorlar.  Flamingoların uğrak yeri oldu. Köyümüzün önündeki bölgenin korunmasını 300 yıla yakın tarihiyle bir taş atmadan yaşayarak korumaya çalıştığımız yaban ördeği deniz bıldırcını flamingosuyla Ege’nin en leziz kefali çipurası, lidakisi, levreği yumurtlama ve yavru bırakma sığ alanlarının bulunduğu köyümüzün imbat rüzgarlarına nefesi olan bu bölgede yapılması düşünülen projemizi  tekrar gündeme getirmemize neden oldu. Konuyu gözden geçirdik Bölgede yaşayan bizler köyümüz içindeki yapay kuş cennetimizin resmiyete kavuşmasını istiyoruz.

Çaltıdere köyü Muhtarı Selahattin Yıldız “Bizim köyümüzün sığ alan dediğimiz bölgede 28 kuş türünde toplam 3 binin üzerinde kuş tespit edildi. Gediz Deltası'nın kuzey doğusunda kalan ve flamingoların çoğunlukla kışın kullandıkları bir sulak alan olan Bizim Kuş Cennetimize, Ak pelikan, Akça cılıbıt, Angıt, Bahri, Boz ördek, büyük Ak balıkçıl, Çamurcun, Çamur Çulluğu, Elmabaş patka, Fiyu, Flamingo, Gri balıkçıl, Gümüş martı, Gümüş yağmurcun, ince gagalı martı, Kara boyunlu batağan, kara karınlı kumkuşu, Karabaş, karabatak, Kaşık gaga, Kervan çulluğu, Kılkuyruk, Kızılbacak, Kuğu, küçük ak balıkçıl, Pasbaş patka , Sakarca, Sakarmeke, Suna, Su tavuğu, Yeşilbaş’lar bulunuyor. Son 15 yıldır Flamingoların sayısında büyük bir artış gözlüyoruz. Bu günlerde de kuşların gelmesinden çok memnunuz. Köyümüzdeki sığ bölge şu anda Aliağa’nın 2’nci kuş cenneti. Yakında Aliağa kuş cennetinin de önüne geçecek. Bölgede en iyi kuş cenneti olma yolunda ilerliyoruz. Çünkü burası bakir ve çok doğal bir ortama sahip. Bu arada suyun Med - Cezir olayı çok fazla. Görüyorsunuz kuş tarlası gibi. İzmir -Çanakkale karayolunu kullanan insanlar burada durup özel olarak kuşların güzelliklerini fotoğraflıyorlar. Hiçbir avcıda buraya gelip onları rahatsız etmiyor. Köylümüzde kuşlara sahip çıkıyor. Bizim tek dileğimiz gerekli yerlere girişimlerde bulunduk. Bizde diğer kuş cennetleri gibi tanınmasını, gezilmesini ve korunmasını istiyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894