• BIST 9465.1
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 24 °C
  • Balıkesir 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Aliağa’da Zeytincilik Gelişiyor

Aliağa’da Zeytincilik Gelişiyor
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Sürekli gelişim gösteren sanayisiyle tanınan İzmir’in Aliağa ilçesi tarımıyla da öne çıkıyor.
SANAYİ KENTİ ALİAĞA’DA ZEYTİNCİLİK GELİŞİYOR 
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Sürekli gelişim gösteren sanayisiyle tanınan İzmir’in Aliağa ilçesi tarımıyla da öne çıkıyor. Aliağa’da zeytin hasadı sona ererken,  hasad döneminde binbir zahmetle toplanarak zeytin işleme tesislerine getirilen zeytinler yağa dönüştürülüyor.
 
KADINLAR İSTİHDAM EDİLİYOR
Aliağa'nın Şakran, Güzelhisar, Çaltılıdere, Samurlu ve Helvacı yöresinde yaşayan halkın önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik, her geçen yıl biraz daha gelişim gösteriyor. Aliağalı çiftçiler, ilçede bulunan zeytin işleme tesislerinde ürettikleri zeytinyağlarıyla ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlarken,  zeytin hasadı boyunca istihdam edilen kadınlar da ev ekonomilerine destek oluyor.
 
MARKALAŞMA HEDEFİ
Türk ve Dünya mutfaklarının mucizevi altın sıvısı zeytinyağında markalaşmayı hedefleyen Aliağalı çiftçiler, Aliağa Belediyesi ile iş birliği yaparak zeytinyağının tüketimini arttırmaya yönelik çeşitli kampanyalar yapmaya hazırlanıyor. 
 
ÜLKE GENELİNDE DÜŞÜŞ VAR!
Aliağa’da 15 yıldır zeytinyağı fabrikası işletmeciliği yapan Özer Kaya,  yörede bu yıl geçen yıla oranla zeytin kalitesinin yüksek, ancak rekoltenin düşük olduğunu söyledi. Zeytinyağı üretiminin Türkiye genelinde de bu yıl beklenenin çok altında kaldığına dikkat çeken Kaya, “Bu sezon ülke genelinde olduğu gibi yöremizde de düşüş görülüyor. Üretimde 2014’e göre; yüzde 60’lık bir düşüş yaşıyoruz” dedi. Yaşanan olumsuz hava şartlarının zeytinyağı üretiminde büyük düşüşe neden olduğunu, ancak yaşanan düşüşün fiyatlara yansıdığını anlatan Kaya, 2014 yılında litresi 8, 10 TL’ye satılan zeytinyağının bu yıl 25 TL’ye alıcı bulabildiğini belirtti. Üretimdeki düşüşten kaynaklanan fiyat artışı sayesinde müstahsilin zarar etmediğini anlatan Kaya,  ülke genelinde yaşanan düşüşün tüketiciye olumsuz yönde yansıdığının altını çizdi. 
 
KONTİNÜ SİSTEM
Aliağa’da faaliyet gösteren zeytin işleme tesislerinde;  modern teknoloji kullanılıyor. El değmeden gerçekleşen üretimde zeytinler, makine sistemiyle önce yapraklardan arındırılıyor ve ardından detaylı bir şekilde yıkanarak üretim bantlarına aktarılıyor. Kontinü sistemde 45 dakika içinde elde edilen zeytinyağları hijyen standartlarına uygun tanklara aktarılıyor. Aliağalı çiftçilere haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren tesisler bu işlemi üretilen yağdan belirli bir yüzde karışlığında gerçekleştiriyor.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894