• BIST 9548.09
  • Altın 2495.446
  • Dolar 32.4896
  • Euro 34.5569
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 24 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Çanakkale 22 °C

Aliağa'da SİYAH Çelenk Eylemi

Aliağa'da SİYAH Çelenk Eylemi
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / Aliağa Belediyesi’nin İDÇ'nin bağlı ortaklığı İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye ruhsat iznini vermesine tepkiler sürüyor.Çevre örgütleri, STK’lar ve vatandaşlar Aliağa Belediyesi önünde basın açıklaması

ALİAĞA’DA TERMİK SANTRAL’E TEPKİ


ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ BİLEŞENLERİ ALİAĞA BELEDİYESİ KAPSINA SİYAH ÇELEK BIRAKTI


ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / Aliağa Belediyesi’nin İDÇ'nin bağlı ortaklığı İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye ruhsat iznini vermesine tepkiler sürüyor.Çevre örgütleri, STK’lar ve vatandaşlar Aliağa Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı, belediyenin girişine siyah çelek koyarak tepki gösterdiler.


Greenpace, Foçep çevre platformu, Aliağa demokrasi ve Emek Platformu Bileşenleri , Aliağa Petrol iş sendikası üyesi Tüpraş ve Petkim çalışanları  , Emekli sen tüm çevre ve STK’ların katıldığı eylemde “Başkan şaşırma sabrımızı taşırma”, “direne direne kazanacağız”, “kömür karası ciğer yarası””Termik Santrale hayır” “Başkan şaşırma, sabrımızı taşırma”” 'Aşkolsun Turgut Amca Aşk olsun” şeklinde sloganlar attılar.


ALİAĞA TERMİK SANTRAL TARLASI DEĞİLDİR
Foçep ve Egeçep yürütme kurulu üyesi Bahadır Doğutürk Halkın bir refleksi olarak bu tepkisi verdiklerini, yaşam alanlarını tehdit eden termik santrallere karşı sonuna kadar direneceklerini söyledi. Doğutürk Aliağa bölgesinin Türkiye’nin en ciddi kirlilik bölgelerinin başında geldiğini belirterek “ bunca öldürücü tesise rağmen bunlar yetmezmiş gibi Aliağa sanki bir termik santral tarlasıymış gibi 7 tane termik santral planlanmaktadır. Bizler buna asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.


KILIÇDAROĞLUNA  ÇAĞRI
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakana “Enerji Bakanını ve bürokratlarını çağır seni doğru bilgilendirsinler” diye çağrıda bulunduğunu hatırlatan Foçep ve Egeçep yürütme kurulu üyesi Bahadır Doğutürk “ bizde aynı çağrıyı genel başkanımıza yapmak istiyoruz çağırın bölge halkını, çağırın ilçe örgütlerini, çağırın meclis üyelerini bakalım istiyorlar mı, istemiyorlar mı bir tek kişinin ağzından çıkacak bir kararla biz bu ölüm fabrikasını bu bölgede yaptırmayacağız” dedi.


BAŞKAN RE SEN KARAR VERDİ
Foçep ve Egeçep yürütme kurulu üyesi Bahadır Doğutürk  Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un “ben bu imzayı atmasaydım bakanlık re sen imza atacaktı” diye savunma geliştirdiğine değinerek “ sayın başkan bu vebal sende olmasaydı da o kararı vereceklerde olsaydı, peki sen ilçe örgütüne, meclis üyelerine rağmen imza atmakla re sen karar vermiş olmuyor musun” dedi.


ALİAĞA ÇEVRE VE CANLI SAĞLIĞI İÇİN RİSK ALTINDA
Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası adına bir açıklama yapan Menemen ses temsilcisi Gülperi Köybaşı hava, su ve toprağa ortak olma niyetindeki sermaye girişimlerinin karşısında olduklarını dile getirdi. Köybaşı “ Aliağa ilçesinde bir termik santral yapılmasına izin vermeyeceğiz. Aliağa yöresi çevre sağlığı ve canlı yaşamının çok büyük risk altında olan bir bölgedir. Var olan kirletici oluşumlarının önüne geçilmesi gerekirken bir yenisi daha eklenmek istenmektedir. Termik santraller sağlığa ve doğaya zararlı radyo aktif iyonlar üretmektedir” dedi

ALİAĞA HALKI TERMİK SANTRAL YAPIMINA İZİN VERMEYECEK
Aliağa Emek ve Dayanışma Platformu dönem sözcüsü Ahmet Tüfek Aliağa halkı adına yaptığı konuşmada Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un Aliağa’da çevre kirliliğinin maksimum düzeyde olduğu, kirliliği artıracak en ufak bir tesisin bile insan sağlığını, doğayı, denizi tehdit edeceğini, Üstelik sağlıklı yaşam hakkının paha biçilemez olduğunu herkesten iyi bildiği halde böyle bir izni nasıl verildiğini merak konusu olduğunu ifade ederken “böyle bir katliamın başlangıcına hangi nedenle izin vermiş olursanız olun Aliağa halkı, bölge halkı Termik santrallerin yapımına izin vermeyecek” dedi.


RUHSAT İPTALİ İÇİN GEREKLİ SEBEPLER
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un “onlar bu izni bakanlıktan alacaklardı nasılsa” savunmasının bir anlam ifade etmediğini her şeye rağmen termik santrallere izin vermeyeceklerini söyleyen Ahmet Tüfek “Zeytinlik sahaları içinde, zeytin yağı fabrikası hariç, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkarak tesis yapılamaz, işletilemez” diyen Zeytincilik yasasının 20. Maddesi gereği , 12 Ağustos 2008 de Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan 1/100000 lik planlar yok hükmünde olduğundan; 1/25 000 lik planında hükümsüz olacağını belirten  imar yasası gereği, Santralin kurulacağı alanın Jeofizik ve tektonik açıdan zemin etütleri yapılmadığı, Aliağa halkının sizi saygıyla ve sevgiyle hatırlaması, Aliağa’nın sizi “ halkını kandıran başkan” olarak hatırlamaması için ruhsatı iptal edin”dedi.

Aliağa emniyet müdürlüğünün geniş güvenlik önlemi aldığı eyleme katılan yaklaşık 200 kişilik grup belediye kapısına eylem boyunca taktıkları burun maskelerini  belediyenin önüne atıp,  siyah çelenk bıraktıktan sonra olaysız dağıldı.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894