• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İzmir 14 °C
  • Manisa 14 °C
  • Balıkesir 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Alev Coşkun Aliağa'da

Alev Coşkun Aliağa'da
ALİAĞA HABER – İzmir’in Aliağa İlçesi’nde bir konferans veren eski Kültür ve Turizm Bakanlarından Prof. Dr. Alev Coşkun konferansa katılmayan Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz ve gelmeyenlere tepki

PROF.DR.ALEV COŞKUN"DAN ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANINA TEPKİ.

PROF.DR.ALEV COŞKUN “ TÜRKİYE CUMHURİYETİ"NİN TEMELLERİ SARSILIYOR.”

ALİAĞA HABER – İzmir"in Aliağa İlçesi"nde bir konferans veren eski Kültür ve Turizm Bakanlarından Prof. Dr. Alev Coşkun konferansa katılmayan Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz ve gelmeyenlere tepki gösterdi. Atatürk Kültür Merkezi"nde “ Laik Cumhuriyetin temel felsefesi nedir ve bu yok edilebilir mi.?” Başlıklı bir konferans veren Alev Coşkun Türkiye"nin Cumhuriyet ile neler kazandığını anlattı. Konferansa katılımın az olmasına tepki gösteren Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961), TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği, 4.(XV) ve 5.(XVI) Dönem İzmir Milletvekilliği ile Turizm ve Tanıtma Bakanlığı yapan Alev Coşkun “ Eğer Fethullahçılar bir konferans verse sanırım eski bir bakanını böyle yalnız bırakmazlardı.” Dedi. Prof. Dr. Alev Coşkun Konferansa eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü ile birlikte geldi.  Konferansı program başladıktan bir süre sonra gelen Belediye Başkan Yardımcısı Münir Nurettin Bayrav ve CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan haricinde birkaç Belediye Meclis Üyesi ile az sayıda bir kalabalık takip etti.

PROF. COŞKUN “ KORKTUKLARINDAN GELEMİYORLAR.”

Türkiye de din devleti kurmak isteyenler, şeriatı getirmek isteyenler, 2. Cumhuriyetçiler olduğunu iddia ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Alev Coşkun “ Atatürk"ün kurduğu ulus devletine saldırmak ve ümmetçiliğe götürmek için bir mücadele var. Bazı yöneticilerde böyle toplantılara katılmaktan korkuyorlar ve gelemiyorlar. Daha önemli işleri var herhalde. CHP Genel Merkezi"ne karşı olduğum için korkuyorlar sanırım ama Deniz Baykal"ın bir programına katıldığımda beni kutladı yani korkmalarına gerek de yok. Foça"dan, Menemen"den Bergama"dan gelenler vara ama ne yazık ki Aliağa"dan gelen yok. Ben fikrimi söylüyorum isteyen beğenir isteyen beğenmez.” Diye konuştu.

PROF. DR. ALEV COŞKUN “ SON 225 YILIN 3 BÜYÜK DEVRİMİNDEN BİRİSİ 1923 TE Kİ CUMHURİYET DEVRİMİDİR.”

Programını özel bir sunum eşliğinde yapan Prof. Dr. Alev Coşkun Dünya tarihinde son 225 yılın en önemli devrimlerini sıralayarak bunlardan birinin de 1923 te Türkiye de ilan edilen Cumhuriyet olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alev Coşkun 1789 da yaşanan Fransız Devrimi, 1917 de Rusya da gerçekleştirilen İşçi İhtilal"inin ardından 1923 yılında ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti Devriminin en önemli olaylar olduğunu söyleyerek “ Fransız İhtilali 400 yıllık bir derebeylik ve din eksenli düzeni yıkmıştır. Rusya da ki ihtilal eşitlik ve özgürlük adına çok önemlidir. 1923 yılında yaşanan devrim ise Dünya da ezilmiş bir çok halkın kendi iradesi ile kurtulup söz sahibi olabileceğinin göstergesidir.” Dedi.

PROF. DR. ALEV COŞKUN “ TÜRKİYE DE ÜMMETÇİLİK İSTENİYOR.”

1923 te ilan edilen Cumhuriyet ile Halifeliğin kaldırıldığını, tevhid-i tedrisat kanunun getirildiğini ve şeriat-ı evkaf vekâletinin kaldırıldığını anlatan Coşkun “ 1923 yılında kurulan Cumhuriyet"in içi boştu. 1924 yılında bu boşluk dolduruldu ve 3 kanun maddesi meclise getirildi. Bu kanun maddelerinden en önemlisi Halifeliğin kaldırılması idi. Diğerleri Tevhid-i Tedrisat kanunu yani Arapça yerine Türkçe eğitimin getirilmesi ve Şeriat-ı evkaf vekaletinin kaldırılması. Halifeliğin kaldırılışı din devletinin yıkılışıdır. 1400 yıl boyunca devam eden din eksenli, ümmetçilik eksenli yönetim yıkılmıştır. Bu çok önemli bir şeydir. Maalesef şu an Türkiye de ümmetçiliği getirmek isteyenler var. Din eksenli bir yönetimi isteyenler var ki bu da Laiklik ilkesi ile ters düşer.” Dedi.

PROF. COŞKUNDAN ÖZ ELEŞTİRİ “ BİZİM DE HATALARIMIZ OLDU.”

Cumhuriyet Sürecinde yapılan yanlışlara da dikkat çeken Prof. Dr. Coşkun şöyle konuştu;                        “ Cumhuriyeti biz kurduk. Bizim de bazı yanlışlarımız oldu. Bunları şöyle sıralayabilirim. Güney Doğuda ki feodal yapıyı düzeltemedik ve orada bir toprak reformu yapamadık. DTP"nin şimdiki Başkanı Ahmet Türk ile biz zamanında milletvekiliydik, beraber çalıştık. O zamanlar Ahmet Türk bir feodal beydi.” Dedi. Cumhuriyeti gerçekten sevenleri darılttıklarını dile getiren Coşkun buna örnek olarak ta Nazım Hikmet"i gösterdi. Prof. Coşkun Köy Enstitüleri ve Halk Evleri"nin de zaman içinde kapatıldığını söyleyerek bunlarında büyük hata olduğunu belirtti.

PROF. DR. ALEV COŞKUN “ AÇILIM DENİLEN ŞEYLER ULUSLAR ARASI KONJEKTÜRÜN ÜRÜNÜDÜR.”

Gündemin sıcak maddelerinden olan açılımlar konusuna da değinen Prof. Coşkun “ İçinde bulunduğumuz açılımlar uluslar arası konjektür gereğidir. Kürt Açılımı, Demokratik Açılım, Milli Birlik Açılımı ne derseniz diyin fark etmez. Kürtlere haklarının verilmesi karşıtı değilim bu gayet doğal ama bu hakların sınırlarının iyi çizilmesi lazım. Kürt vatandaşlar Kürtçe eğitim istiyorlarsa bu tüm eğitim hayatı boyunca olmamalı zira bu anayasamızın değiştirilemez 3 maddesinden biri olan Türkiye Cumhuriyeti"nin dili Türkçedir maddesine karşı gelir. 2. bir eğitim dili olabilir. İsteyen vatandaş öğrenebilir. Yanlış anlaşılmasın ama Kürtçe mevcut durumu itibari ile de zaten bir bilim dili olamaz.” şeklinde konuştu.

PROF. DR. COŞKUN “CUMHURİYETİN TEMELLERİNİ SARSAN GÜÇLER VARKEN CHP İLE UĞRŞAMAM.”

Konferansın sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplayan Prof.Dr. Alev Coşkun CHP"nin yaşanan süreçte ki rolü ve durumu hakkındaki bir soru üzerine “ Bu CHP"nin iç sorunudur. Ben iç işlerine karışamam, karışmam zira Cumhuriyetin temellerine saldıran güçler var. Bunları bırakıp ta CHP ile uğraşamam. Sizler, bizler hep birlikte olmak zorundayız, başka çözüm yolu yok.” Dedi.

PROF. DR. COŞKUN “ KENAN EVREN VE ETRAFINDAKİ DİĞER PAŞALAR YÜZÜNDEN BU HALDEYİZ.”

Menemen den gelen bir dinleyicinin “Türk Dil Kurumu"nun kapatılması büyük yanlıştı. Atatürk"ün son vasiyeti olan kurumu kapatan da Atatürk"ün askerleri oldu. Bu yapılmamalıydı ne diyorsunuz.” Şeklindeki soruya Prof. Dr. Alev Coşkun “Türk Dil Kurumunu Kenan Evren kapattı. Türkiye de 3 ihtilal yaşandı. 27 Mayıs 1960 Atatürk"e dönüş ve aydınlanmaya dönüştür. Demokrat Parti hukuk devletinin temellerini yakmıştı. 12 Mart ise 27 Mart"ın karşıtıdır. 12 Eylül 1980 ise karşı devrimdir. Bugünkü duruma gelişimizin kökeni 12 Eylül ihtilalidir çünkü bunu gerçekleştiren Kenan Evren ve etrafındaki paşaların yapısı değişikti. 12 Eylül ihtilali ile 1961 anayasası kaldırılmıştır. Bu anayasa 2500 yıllık Türk ve Kürt kardeşlik tarihinin en demokratik anayasası idi.” Şeklinde cevap verdi.

PROF. DR. ALEV COŞKUN “ YÖNETENLER İMAM HATİPLİ İSE NE OLMASINI BEKLİYORSUNUZ.”

Aliağa Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Yücel Laçinel"in Denizli de Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaşananlar ile ilgili sorusunu cevaplayan Prof. Dr. Coşkun “ Türkiye de yönetenlerin çoğu imam hatipli. Vali imam hatipli, Kaymakam İmam Hatipli, Başkan İmam Hatipli, Başbakan İmam Hatipli daha ne bekliyorsunuz ki. Bunlar olur tabi.” Dedi.

Prof. Dr. Alev Coşkun"un özellikle konferansa gelmeyenler hakkında yaptığı yorumlar ve tavrı karşısında bazı izleyicilerin salonu terk ettiği görüldü. Konferans sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Münir Nurettin Bayrav Prof. Dr. Alev Coşkun" a çiçek takdim etti. Prof Coşkun daha sonra kitaplarını imzaladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Faks : 0533 557 8894